Simu Pe­rä­lä / STT

Ve­ro­hal­lin­to löy­si vii­me vuon­na 30 mil­joo­nal­la eu­rol­la vir­tu­aa­li­va­luut­to­jen myyn­ti­voit­to­ja, joi­ta ei ol­lut il­moi­tet­tu ve­ro­tuk­seen. Ve­ro­val­von­nan tu­lok­se­na vir­tu­aa­li­va­luut­toi­hin si­joit­ta­neil­le tuli mak­set­ta­vak­si 10 mil­joo­naa eu­roa pää­o­ma­tu­lo­ve­roa, Ve­ro­hal­lin­to ker­too.

– Saam­me vir­tu­aa­li­va­luut­ta­pörs­seil­tä jat­ku­vas­ti enem­män tie­toa suo­ma­lai­sa­si­ak­kai­den vir­tu­aa­li­va­luut­ta­ta­pah­tu­mis­ta, mikä hel­pot­taa näi­den tu­lo­jen val­von­taa. Vii­me vuon­na löy­det­ty sum­ma on eu­ro­mää­räi­ses­ti suu­ri, mikä ker­too sii­tä, et­tä val­von­ta toi­mii ja on te­ho­kas­ta, Ve­ro­hal­lin­non ve­ro­a­si­an­tun­ti­ja Mika Sii­vo­nen sa­noo tie­dot­tees­sa.

Tu­lon­sa il­moit­ta­mat­ta jät­tä­neil­le asi­ak­kail­le tu­lee ve­ro­jen li­säk­si mak­set­ta­vak­si ve­ron­ko­ro­tus ja vii­väs­tys­seu­raa­muk­set. Jos on kyse tör­ke­äs­tä il­moi­tus­vel­vol­li­suu­den lai­min­lyön­nis­tä, ta­paus voi joh­taa myös ri­ko­soi­keu­del­li­siin seu­raa­muk­siin, Ve­ro­hal­lin­to muis­tut­taa.

Aiempaa vähemmän ilmoituksia

Ve­ro­hal­lin­non mu­kaan vii­me vuon­na yh­teen­sä 9 800 asi­a­kas­ta il­moit­ti saa­neen­sa vir­tu­aa­li­va­luut­ta­tu­lo­ja vuon­na 2022. Mää­rä on huo­mat­ta­vas­ti pie­nem­pi kuin vuon­na 2021, jol­loin 16 000 asi­a­kas­ta il­moit­ti vir­tu­aa­li­va­luut­ta­tu­lo­ja.

– Kun vir­tu­aa­li­va­luut­to­jen kurs­sit ovat ol­leet ma­ta­lal­la, si­joit­ta­jat ovat myy­neet omis­tuk­si­aan ai­kai­sem­paa vä­hem­män tai myyn­ti­tap­pi­oi­ta ei jos­tain syys­tä ole il­moi­tet­tu ve­ro­tuk­seen, Sii­vo­nen sa­noo.

Ve­ro­hal­lin­non ar­vi­on mu­kaan suu­ri osa vir­tu­aa­li­va­luut­ta­tu­lo­ja saa­neis­ta jät­tää yhä il­moit­ta­mat­ta ky­sei­set tu­lon­sa ve­ro­tuk­seen. Vir­tu­aa­li­va­luut­to­jen myyn­nis­tä tai lou­hi­mi­ses­ta saa­dut tu­lot pi­tää il­moit­taa Ve­ro­hal­lin­toon esi­täy­te­tyl­lä ve­roil­moi­tuk­sel­la.

Vir­tu­aa­li­va­luu­tan käy­tös­tä saa­tu tulo ve­ro­te­taan pää­o­ma­tu­lo­na ja lou­hin­nas­sa saa­tu vir­tu­aa­li­va­luut­ta an­si­o­tu­lo­na. Vir­tu­aa­li­va­luu­tan ar­vo­na käy­te­tään sitä eu­ro­mää­räis­tä vaih­to­kurs­sia, joka vir­tu­aa­li­va­luu­tal­la on käy­tön tai lou­hin­nan het­kel­lä, Ve­ro­hal­lin­to opas­taa.

Jatkossa tietoja vaihdetaan kansainvälisesti

Ve­ro­hal­lin­to ker­too hank­ki­neen­sa ja saa­neen­sa suo­ma­lai­sia kos­ke­via tie­to­ja useis­ta ul­ko­mai­sis­ta vir­tu­aa­li­va­luut­ta­pörs­seis­tä kan­sain­vä­li­sen tie­to­jen­vaih­don avul­la. Val­von­taa koh­dis­te­taan te­hos­te­tus­ti nii­hin, joi­den tie­dot löy­ty­vät saa­duis­ta ai­neis­tois­ta.

Tu­le­vai­suu­des­sa eri mai­den ve­ro­vi­ra­no­mai­set saa­vat vir­tu­aa­li­va­luut­toi­hin liit­ty­viä tie­to­ja au­to­maat­ti­ses­ti kan­sain­vä­li­sen tie­to­jen­vaih­don avul­la. Tä­män mah­dol­lis­taa Ve­ro­hal­lin­non mu­kaan muun mu­as­sa EU:ssa vii­me vuon­na hy­väk­syt­ty DAC8-di­rek­tii­vi.

– Vuon­na 2027 Ve­ro­hal­lin­to saa huo­mat­ta­vas­ti ny­kyis­tä laa­jem­min tie­toa suo­ma­lais­ten vir­tu­aa­li­va­luut­ta­kau­pan­käyn­neis­tä ul­ko­mai­sis­sa vir­tu­aa­li­va­luut­ta­pörs­seis­sä, Sii­vo­nen sa­noo.