Meksikoa lautaselle porilaisilla mausteilla – taustalla nuoren ravintoloitsijan oma kiinnostus
Sanna Jääskeläinen
Mexican taqueria El Oso on melko tuore tulokas porilaisessa ravintolakentässä. Itäpuistoon viime toukokuun lopussa avattu ravintola on saanut nimensä espanjan kielen karhua tarkoittavasta sanasta. Ravintoloitsija Rasmus Pudas kertoo, että halusi tuoda Poriin erilaista tarjontaa – niinpä katse kohdistui Meksikoon, mutta kotimaisella twistillä.
– El Oson juuret juontavat suoraan meksikolaisen katuruoan ytimeen, mutta tietysti, kun ollaan lähes 10 000 kilometrin päässä, pitää välillä erilaisille raaka-aineille keksiä suomalaisia vastikkeita, hän kertoo.
Tarkoitus on kuitenkin tutustuttaa kävijät perinteiseen meksikolaiseen ruokaan.
– Monelle on varmasti meksikolainen ruoka tuttua, mutta usein se on hieman väärinymmärrettyä ja sekoittuu helposti tex-mex ruokiin, jotka ovat enemmän ja vähemmän muunneltu versio oikeasta meksikolaisesta, Pudas sanoo.
– Raaka-aineissa haluamme suosia lähituottajia, esimerkiksi Tenhon tilalta tulee lihoja, Karhulinnan jäätelöltä jätskit ja Porin paahtimolta kahveja.
Ravintola El Oso oli aluksi avoinna vain iltaisin, joulun alla lounas tuli mukaan tarjontaan. Lounasannokset ovat samaa makumaailmaa, mutta nopeammin syötäviksi suunniteltuja.
Rasmus Pudas on vasta 24-vuotias, mutta ravintoloitsijana hänellä on selkeä näkemys. Hän kertoo esimerkiksi suunnitelleensa ruokamenun suurimmaksi osaksi itse.
– Tietysti taustalla on monia tukihenkilöitä, esimerkiksi isäni on tässä hyvin vahvasti lähes päivittäin kaikennäköisissä hommissa aina auttamassa, hän kiittää.
Itse Rasmus on pääasiassa keittiön puolella.
Hän kertoo, että erilaiset yritysideat olivat pyörineet mielessä jo useamman vuoden ajan. Ravintolakoulun lisäksi hänellä on kokemusta kesäkahvilan pitämisestä Luvialla.
– Meksikolainen ja väliamerikkalainen ruoka ovat aina kiinnostaneet. Siksi haluttiin tuoda ne Porin katukuvaan – varsinkin, kun sellaista ei oikeastaan Porista löytynyt.