Po­rin Ete­lä­ran­nas­sa noin puo­li­tois­ta vuot­ta kes­tä­neen re­mon­tin voi­daan nyt to­de­ta ole­van lop­pu­suo­ral­la, sil­lä Jo­ki­kes­kuk­sen toi­sen vai­heen työ­maal­la teh­dään par­hail­laan vii­meis­te­ly­töi­tä. Ete­lä­ran­nan lii­ken­ne­jär­jes­te­lyt pa­lau­tu­vat en­nal­leen kak­si­vai­hei­ses­ti, ja en­sim­mäi­set muu­tok­set as­tu­vat voi­maan huh­ti-tou­ko­kuun vaih­tees­sa. Ko­ko­nai­suu­des­saan lii­ken­ne­jär­jes­te­lyt pa­lau­tu­vat en­nal­leen ke­sä­kuun alus­sa, kun Jo­ki­kes­kuk­sen työ­maa val­mis­tuu.

Jo­ki­kes­kuk­sen toi­sen vai­heen työ­maa­u­ra­kan osit­tai­nen vas­taa­not­to teh­dään vap­pu­vii­kol­la. Sil­loin ote­taan käyt­töön työ­maan itäi­nen osuus ja ran­ta­ma­ka­sii­nin ym­pä­ris­tö, ja esi­mer­kik­si jo­ki­ran­nan ra­vin­to­lat te­ras­sei­neen ovat työ­maan puo­les­ta avat­ta­vis­sa. Myös ran­nan ala­ta­san­ne ran­ta­ma­ka­sii­nin edus­tal­ta au­ke­aa kau­pun­ki­lais­ten käyt­töön.

– Ete­lä­ran­ta-ka­dun Yr­jön­ka­dun ja An­tin­ka­dun vä­li­nen lii­ken­ne pa­lau­tuu kak­si­suun­tai­sek­si työ­maan vas­taa­no­ton yh­tey­des­sä. Lii­ken­ne­jär­jes­te­lyi­den muu­tok­set teh­dään vap­pu­vii­kon al­ku­päi­vi­nä. Vä­lil­lä Se­lim Palmg­re­nin­ka­tu-An­tin­ka­tu au­to­lii­ken­ne jat­kuu tou­ko­kuus­sa edel­leen yk­si­suun­tai­se­na, ker­too hank­keen pro­jek­ti­pääl­lik­kö­nä toi­mi­va San­na Vä­li­mä­ki Po­rin kau­pun­gil­ta.

Pyö­räi­li­jöil­le ava­taan va­puk­si uu­si reit­ti, kun Ete­lä­ran­nan kau­pun­gin­puo­lei­nen ke­vy­en lii­ken­teen väy­lä vä­lil­lä Yr­jön­ka­tu-Se­lim Palmg­re­nin­ka­tu ote­taan ja­lan­kul­ki­joi­den ohel­la myös pyö­räi­li­jöi­den käyt­töön. Hal­li­tus­ka­dun ti­la­päi­nen pyö­rä­reit­ti py­syy tois­tai­sek­si myös käy­tös­sä. Li­säk­si Po­rin sil­lan alit­ta­va ali­kul­ku ava­taan ke­vy­el­le lii­ken­teel­le.

Tai­de­mu­se­on pe­rus­pa­ran­nuk­sen ai­kai­set työ­maa­jär­jes­te­lyt jat­ku­vat Ete­lä­ran­nan län­si­pääs­sä. Ete­lä­ran­ta on sul­jet­tu muul­ta kuin työ­maa­lii­ken­teel­tä vä­lil­lä Te­at­te­ri­ka­tu-Se­lim Palmg­re­nin­ka­tu. Te­at­te­ri­ka­dun ja Se­lim Palmg­re­nin­ka­dun tai­de­mu­se­on puo­lei­set jal­ka­käy­tä­vät ovat työ­maa-alu­et­ta ja sul­jet­tu­ja lii­ken­teel­tä. Kul­ku Sa­ta­kun­nan Mu­se­oon ja Suo­ma­lai­sel­le Klu­bil­le on sal­lit­tu län­nen suun­nas­ta.

Ko­ko­nai­suu­des­saan Ete­lä­ran­ta-katu avau­tuu lii­ken­teel­le ke­sä­kuun en­sim­mäi­sel­lä vii­kol­la Jo­ki­kes­kuk­sen töi­den val­mis­tu­es­sa. Ete­lä­ran­nan joen puo­lei­nen ja­lan­kul­ku- ja pyö­rä­tie vä­lil­lä An­tin­ka­tu-Se­lim Palmg­re­nin­ka­tu ote­taan käyt­töön tou­ko­kuun lo­pul­la pääl­lys­tys­töi­den val­mis­tut­tua. Ke­sä­kuus­sa voi­maan as­tu­vis­ta lii­ken­ne­jär­jes­te­lyis­tä vies­ti­tään erik­seen lä­hem­pä­nä ke­sää. Tai­de­mu­se­on pe­rus­kor­jauk­sen työ­maa ei vai­ku­ta alu­een lii­ken­tee­seen Jo­ki­kes­kuk­sen toi­sen vai­heen val­mis­tu­mi­sen jäl­keen.

Jo­ki­kes­kuk­sen toi­sen vai­heen töi­tä on pääs­ty jat­ka­maan pit­kän tal­ven ja vii­le­än al­ku­ke­vään jäl­keen, ja täl­lä het­kel­lä työ­maan itäi­sen osuu­den vii­meis­te­ly on hy­väs­sä vauh­dis­sa.

– Vii­me vii­kol­la käyn­nis­tyi­vät muun mu­as­sa säh­kö­työt ja va­lais­tuk­sen kaa­pe­loin­nit. Li­säk­si jat­ket­tiin alu­een sii­vous­ta, kai­tei­den ja kä­si­joh­tei­den asen­nus­ta sekä eri­lai­sia ki­veys- ja sau­maus­töi­tä. Täl­lä vii­kol­la pääs­tään asen­ta­maan va­lai­si­mia ja is­tut­ta­maan pui­ta sekä edis­tä­mään tai­de­au­ki­on ra­ken­ta­mis­ta ja myös Ete­lä­ran­nan his­to­ri­as­ta muis­tut­ta­va suo­jel­tu nos­tu­ri asen­ne­taan lä­hi­ai­koi­na ta­kai­sin pai­koil­leen, lu­et­te­lee työ­pääl­lik­kö Ant­ti Kor­ke­ao­ja Des­ti­al­ta.