Mark­ku Uha­ri / STT

Suo­men työl­li­syys las­ki maa­lis­kuus­sa vuo­den ta­kai­ses­ta, ker­too Ti­las­to­kes­kus. Kes­ki­viik­ko­na jul­kais­tun työ­voi­ma­tut­ki­muk­sen tie­to­jen mu­kaan työl­li­siä 15–74-vuo­ti­ai­ta oli maa­lis­kuus­sa 52 000 vä­hem­män kuin vas­taa­vaan ai­kaan vuo­si sit­ten.

Työt­tö­miä oli puo­les­taan maa­lis­kuus­sa 60 000 enem­män vuo­den ta­kai­seen näh­den. Maa­lis­kuus­sa työt­tö­myy­sas­teen tren­di­lu­ku oli 15–74-vuo­ti­ais­sa 8,1 pro­sent­tia. 20–64-vuo­ti­ai­den työl­li­syy­sas­teen tren­di­lu­ku las­ki maa­lis­kuus­sa 77,4 pro­sent­tiin.

Ti­las­to­kes­kuk­sen mu­kaan sekä mies­ten et­tä nais­ten työt­tö­myys kas­voi maa­lis­kuus­sa vii­me vuo­des­ta. Kaik­ki­aan 15–74-vuo­ti­ais­sa työt­tö­miä oli 254 000 maa­lis­kuus­sa Suo­mes­sa.

Myös työ- ja elin­kei­no­mi­nis­te­ri­ön (TEM) kes­ki­viik­ko­na jul­kai­se­mien tie­to­jen mu­kaan työt­tö­mien työn­ha­ki­joi­den mää­rä kas­voi maa­lis­kuus­sa vuo­den­ta­kai­ses­ta. TEM:n mu­kaan maa­lis­kuus­sa työt­tö­miä työn­ha­ki­joi­ta oli 286 100, mikä oli 32 300 enem­män kuin vuo­si sit­ten. Li­säk­si avoin­na ol­lei­den työ­paik­ko­jen mää­rä vä­he­ni maa­lis­kuus­sa ai­em­mas­ta, TEM huo­mi­oi.

TEM ja Ti­las­to­kes­kus mää­rit­te­le­vät työl­li­syyt­tä kos­ke­vat lu­vut eri ta­voin, jo­ten lu­vut ei­vät ole kes­ke­nään ver­tai­lu­kel­poi­set.

Maa­lis­kuun työl­li­syys­lu­vut sai­vat mo­nen eko­no­mis­tin kes­ki­viik­ko­na poh­ti­maan, mil­lai­sia vai­ku­tuk­sia lu­vuil­la on Suo­men ta­lou­den ke­hi­tyk­seen.

– Näis­tä lu­vuis­ta ei va­lo­pilk­ku­ja löy­dy, Kes­kus­kaup­pa­ka­ma­rin pää­e­ko­no­mis­ti Juk­ka Ap­pelq­vist sa­noo tie­dot­tees­sa.

Ap­pelq­vis­tin mu­kaan työl­li­syys on ke­hit­ty­nyt tois­tai­sek­si myön­tei­sem­min kuin ta­lous­lu­vut ovat an­ta­neet en­nus­taa.

– Kun työt­tö­myy­sas­teen tren­di ki­pu­aa yli kah­dek­saan pro­sent­tiin, ale­taan pik­ku­hil­jaa ol­la ihan ai­dois­sa taan­tu­ma­tun­nel­mis­sa, hän to­te­aa.

Asun­to­kaup­paan eri­kois­tu­neen Suo­men Hy­po­teek­kiyh­dis­tyk­sen eli Hy­pon pää­e­ko­no­mis­ti Juho Kes­ki­nen ar­vi­oi kes­ki­viik­ko­na tuo­reel­taan niin ikään, et­tä työl­li­syys on tois­tai­sek­si kan­na­tel­lut Suo­men ta­lout­ta. Hän ar­vi­oi, et­tä työt­tö­myy­den ris­ki voi var­jos­taa ko­ti­ta­louk­sia.

– Vaik­ka an­si­o­ta­so ko­ho­aa­kin tänä vuon­na inf­laa­ti­o­ta ko­vem­min, pol­ke­vat palk­ka­sum­mat pai­kal­laan, kun työt­tö­myys kas­vaa ja kor­kea työl­li­syy­sas­te se­lit­tyy myös osit­tain osa-ai­ka­työl­lä, Kes­ki­nen sa­noo Hy­pon tie­dot­tees­sa.

Suo­men Yrit­tä­jien eko­no­mis­ti Pet­ri Ma­li­nen puo­les­taan ar­vi­oi, et­tä ly­hy­el­lä ai­ka­vä­lil­lä maa­lis­kuus­sa käyn­nis­sä ol­leet la­kot nä­kyi­vät lo­mau­tus­ten ja ir­ti­sa­no­mis­ten mää­räs­sä. Ma­li­nen li­sää, et­tä mo­nes­sa pie­nes­sä tai kes­ki­suu­res­sa yri­tyk­ses­sä eli pk-yri­tyk­ses­sä lak­ko­jen vai­ku­tuk­set ei­vät ole vie­lä konk­re­ti­soi­tu­neet.

– Nor­maa­lis­ti pie­net yri­tyk­set pi­tä­vät vii­mei­seen as­ti kiin­ni työ­voi­mas­taan, mut­ta nyt kas­va­va osa pk-yri­tyk­sis­tä jou­tuu poik­keuk­sel­li­ses­ti tur­vau­tu­maan mui­den so­peut­ta­mis­toi­mien li­säk­si myös ir­ti­sa­no­mi­siin, Ma­li­nen to­te­aa Suo­men Yrit­tä­jien tie­dot­tees­sa ja jat­kaa:

– Tuo­reim­pien lu­ku­jen va­los­sa ta­lou­den suun­nan voi odot­taa kään­ty­vän ai­kai­sin­taan vuo­den lo­pul­la.