Mik­ko Gus­tafs­son / STT

Suo­ma­lais­ten kiin­nos­tus ke­sän EU-vaa­lei­hin on kas­va­nut mer­kit­tä­väs­ti edel­lis­vaa­lei­hin ver­rat­tu­na, käy il­mi tuo­rees­ta eu­ro­ba­ro­met­ris­ta.

Hel­mi­kuus­sa teh­ty­jen haas­tat­te­lu­jen pe­rus­teel­la suo­ma­lais­ten kiin­nos­tus tu­le­viin vaa­lei­hin on nous­sut jopa 20 pro­sent­tiyk­sik­köä ver­rat­tu­na kiin­nos­tuk­seen vuo­den 2019 vaa­lien al­la. Tuo­reim­man tu­lok­sen mu­kaan 64 pro­sent­tia suo­ma­lai­sis­ta on nyt kiin­nos­tu­nei­ta EU-vaa­leis­ta, kun edel­lis­ten vaa­lien al­la luku oli 44 pro­sent­tia.

Edel­li­sis­sä EU-vaa­leis­sa suo­ma­lais­ten ää­nes­tysp­ro­sent­ti oli lo­pul­ta vain 40,8, mikä sil­ti tar­koit­ti Suo­mes­sa kaik­kien ai­ko­jen toi­sek­si kor­kein­ta ak­tii­vi­suut­ta EU-vaa­lien his­to­ri­as­sa. Sa­mal­la suo­ma­lais­ten in­to uur­nil­la alit­ti ää­nes­ty­sin­non koko EU-alu­eel­la, jos­sa ää­nes­ty­sak­tii­vi­suus ko­ho­si tä­pä­räs­ti yli 50 pro­sent­tiin.

Tuo­reis­ta vas­tauk­sis­ta voi uu­moil­la, et­tä suo­ma­lais­ten kas­va­nee­seen vaa­li­kiin­nos­tuk­seen ovat vai­kut­ta­neet Ve­nä­jän hyök­käys­so­ta Uk­rai­nas­sa ja ki­ris­ty­nyt maa­il­man­po­liit­ti­nen ti­lan­ne. Kaik­ki­aan 81 pro­sent­tia EU-alu­een kan­sa­lai­sis­ta piti EU-vaa­leis­sa ää­nes­tä­mis­tä en­tis­tä tär­ke­äm­pä­nä ajan­koh­tai­sen kan­sain­vä­li­sen ti­lan­teen vuok­si, kun taas suo­ma­lais­vas­taa­jis­ta tätä miel­tä oli 94 pro­sent­tia.

Suo­ma­lais­ten mie­les­tä tär­keim­piä kes­kus­te­lu­nai­hei­ta EU-vaa­lien al­la ovat EU:n puo­lus­tus ja tur­val­li­suus, Eu­roo­pan tu­le­vai­suus ja il­mas­ton­muu­tok­sen tor­jun­ta. Koko EU:n alu­eel­la mah­dol­li­set ää­nes­tä­jät puo­les­taan pi­ti­vät tär­keim­pi­nä vaa­li­tee­moi­na köy­hyy­den ja so­si­aa­li­sen syr­jäy­ty­mi­sen tor­jun­taa sekä kan­san­ter­veyt­tä.

EU:n pe­rus­so­pi­muk­sen mu­kaan pää­tös­val­ta Eu­roo­pan uni­o­nin yh­tei­ses­sä ul­ko- ja tur­val­li­suus­po­li­tii­kas­sa kuu­luu jä­sen­mail­le. Muun mu­as­sa uni­o­nin bud­jet­tiin par­la­men­til­la kui­ten­kin on val­taa.

Use­at kan­na­tus­mit­tauk­set ovat en­nus­ta­neet lai­ta­oi­keis­tol­le vaa­li­voit­toa ke­sän EU-vaa­leis­sa. Tä­män seu­rauk­se­na Uk­rai­nan tu­ke­mis­ta kos­ke­vien kriit­tis­ten kan­to­jen Eu­roo­pan par­la­men­tis­sa odo­te­taan li­sään­ty­vän seu­raa­val­la vaa­li­kau­del­la.

Uu­sin eu­ro­ba­ro­met­ri pe­rus­tuu kaik­ki­aan 26 411 haas­tat­te­luun EU-alu­eel­la hel­mi-maa­lis­kuus­sa. Suo­mes­sa näis­tä oli teh­ty 1 024 haas­tat­te­lua hel­mi­kuus­sa, ja vir­he­mar­gi­naa­li Suo­men osal­ta on 3,1 pro­sent­tiyk­sik­köä.

Mie­li­pi­de­mit­taus­ten sar­jaa on teh­ty vuo­des­ta 1973 saak­ka.

Myös edel­li­sis­sä vii­me ai­ko­jen mit­tauk­sis­sa suo­ma­lai­set ovat il­mais­seet mer­kit­tä­vää kiin­nos­tus­ta EU-vaa­lei­hin. Syys-lo­ka­kuus­sa to­teu­te­tus­sa ky­se­lys­sä suo­ma­lais­vas­taa­jis­ta 71 pro­sent­tia sa­noi, et­tä oli­si to­den­nä­köi­ses­ti ää­nes­tä­nyt EU-vaa­leis­sa, jos ne oli­si jär­jes­tet­ty seu­raa­val­la vii­kol­la.